Hoe maak je zelf appelsap of appelsiroop?

Wat te doen met een goede appeloogst? Zelf appelsap of appelsiroop maken van bijvoorbeeld goudrenetten is erg makkelijk. Het is niet nodig om volledig gave appelen te hebben, de appelen te schillen of om het klokhuis uit de appelen te verwijderen. Gebruik je geen of weinig suiker dan maak je van het appelvocht heerlijke appelsap. Door het appelvocht met suiker te koken dikt het in tot siroop en blijft de siroop langer houdbaar. Goudrenetten zijn goed te combineren met kweeperen. Hierdoor wordt de siroop sneller dik. Lekkere appelsiroop voor in een smoothie, dessert of als limonadesiroop, maar ook leuk als cadeautje. Alles over het verwerken van appels tot o.a. appelsiroop en appelsap.

 

 

Ingrediënten voor het maken van appelsap of appelsiroop

Deze ingrediënten heb je nodig voor de bereiding van appelsap of appelsiroop:
  • Ca. 3 kilo goudrenetten;
  • 1,5 liter water;
  • Eventueel 750 gram suiker;
  • Eventueel handje kweeperen o.i.d.
Resultaat met suiker ca. 2.250 ml limonadesiroop (3 flessen van 750 ml en een beetje). 
Goudrenetten

Benodigdheden voor het maken van appelsap of appelsiroop 

Deze accessoires aan keukengerei en middelen heb je nodig voor de bereiding van appelsap of appelsiroop:
  • Grote pan;
  • Grote pan of emmer;
  • Pollepel;
  • Zeef;
  • Schuimspaan;
  • Flessen met dop;
  • Trechter;
  • Metalen vork met lange steel;
  • Grote opscheplepel;
  • Onderzetter;
  • Huishoudhandschoenen o.i.d.;
  • Soda.
    Kweeperen

Stappen om zelf appelsap of appelsiroop te maken

In 11 stappen maak eenvoudig je heerlijke appelsap of appelsiroop:
  1. Appelen ontdoen van mogelijke beurse plekken, etc. en in (4) stukken snijden (schil en klokhuis laten zitten);
  2. Appelstukken schoonmaken en omspoelen met water, daarna de appelstukken net onder water zetten en koken in grote pan;
  3. Als de appelstukken zacht zijn, maar nog niet helemaal tot moes zijn gekookt, het vocht met gekookte appelstukken boven andere grote pan of emmer door zeef met kleine gaatjes gooien;
  4. Eventueel stukken/moes nogmaals zeven (voor minder troebel appelvocht) en het restafval weggooien;
  5. Verkregen appelvocht in grote pan opnieuw aan de kook brengen;
  6. Voor sap: geen of weinig suiker toevoegen. Voor siroop: suiker naar smaak toevoegen (bijvoorbeeld 1:0,5) en goed roeren;
  7. Afsluitbare glazen flessen en doppen even in heet water met soda in de gootsteen leggen, dan de flessen en doppen met het sodawater omspoelen en vervolgens met heet water afspoelen;
  8. Goed roeren en eventueel schuim uit pannen scheppen;
  9. Schenk sap of siroop met behulp van trechter in flessen en doe de doppen erop;
  10. Voor goede afdichting flessen tijdje op zijn kop laten staan;
  11. Spoel de afgekoelde flessen met appelsap of siroop even onder de kraan af. 
    Stukken goudrenetten en kweeperen

    Tips bij het zelf maken van appelsap of appelsiroop

    Het is goed om bij het maken van appelsap of appelsiroop te letten op de volgende punten:
    • Natuurlijk kunnen de appels gecombineerd worden met andere vruchten, zoals peren en/of kweeperen;
    • Doe eventueel huishoudhandschoenen o.i.d. aan om je handen te beschermen;
    • Het ‘restafval’ van de appels kan eventueel ook op de composthoop worden gegooid;
    • Heb je de appelen toch geschild en van het klokhuis ontdaan, dan maak je van het ‘restafval’ appelmoes;
    • Suiker maakt het appelvocht langer houdbaar;
    • Voor het schuim weg scheppen is een grote groentelepel met gaten of schuimspaan geschikt;
    • Zet de hete pan met appelsap of appelsiroop bijvoorbeeld op houten onderzetter op aanrecht naast de flessen in wasbak om teveel morsen te voorkomen;
    • Ter voorkoming van het barsten van het glas van de flessen is het handig om bijvoorbeeld een metalen vork met lange steel in de fles te steken;
    • Gebruik grote opscheplepel om appelsap of appelsiroop in flessen te doen. Vanuit de pan in de flessen gooien, lukt vaak niet;
    • Gebruik voor het aandraaien van de doppen op de flessen een nat vaatdoekje omdat de flessen nog super heet zijn;
    • Zet voor de zekerheid de flessen op zijn kop op een krant, theedoek en/of theeblad voor het geval de doppen niet goed sluiten;
    • Vaak hoor je een soort ‘plop’ wanneer de dop vacuüm wordt getrokken. De flessen kunnen dan rechtop gezet worden.
    Flessen Goudrenet-Kweeperensiroop

    Toepassingen voor appelsap en appelsiroop

    Gebruik de zelfgemaakte appelsap en appelsiroop bijvoorbeeld voor drinken op school en werk of tussendoor.
    Appelsiroop kan je naast het gebruik als limonadesiroop voor appelsap o.a. toepassen in:
    • Desserts;
    • Smoothies.

    Andere bereidingen met appelen

    Van appelen maak je vanzelfsprekend appelmoes en appelcompote. Verder zijn de appelen te verwerken tot appelsap (bij bovenstaande stappen geen of minder suiker toevoegen) en appelsiroop, maar ook gedroogde appelschijfjes. Lees hier over de voordelen en toepassingen van drogen: Ervaringen met de voedseldroger.
    Gerelateerd artikel van De Info Deler: Zelf jam en siroop van eetbare planten maken, zoals van gele kornoelje, kerspruimen, kweeperen, vlierbessen en - vlierbloesem.

    Bronnen

    • Eigen Ervaring

      @De Info Deler

      Reageer onderaan de pagina op de blog "Hoe maak je zelf appelsap of appelsiroop?"

      Geen opmerkingen:

      Een reactie plaatsen

      Statcounter

      Copyright De Info Deler