Doe-het-zelf Instock Cooking: Inmaken van komkommers

Als je op zoek bent naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan, is Instock Cooking de oplossing voor jou! Deze manier van koken met de voorraad die je in huis hebt, is gemakkelijker en eenvoudiger dan je denkt. Als ‘foodrescuer’ benader je de omgang met voedsel anders. Hoe bewaar je voedsel om het langer goed te houden? Er zijn verschillende methoden om te conserveren. Daarbij kun je experimenteren met een eindeloze variatie van kruiden, zoals bij het inmaken van komkommers in potten. Hoe doe je dat stap-voor-stap?

 

Wat is instock Cooking?

Instock Cooking is een concept van Instock, een restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet. Omdat er een overschot is, haalt Instock onverkochte producten op bij Albert Heijn winkels en andere leveranciers. Met de ‘oogst van de dag’ maken de Instock chefs hier heerlijke gerechten van en ‘redden’ daarmee vele kilo’s voedsel. Dit kan je ook zelf doen, bijvoorbeeld met eten uit je eigen koelkast of moestuin. In hun boek Instock Cooking worden o.a. verschillende manieren voor het bewaren van voedsel eenvoudig uitgelegd. Bij elke conserveringtechniek worden een aantal recepten gegeven, zoals de ‘snelle komkommerpickle’.

Instock Cooking - Conserveren van voedsel

De filosofie achter Instock Cooking is het maximaal benutten van producten die je zelf op voorraad (in stock) hebt. Om te voorkomen dat eten onnodig weggegooid wordt, zijn er verschillende methoden om producten te conserveren. Je kan ze wecken, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten in vet of roken. Zo verleng je de levensduur en voorkom je bacteriën bij het inmaken in azijn en/of suiker, terwijl door fermenteren zuren ontstaan die conserveren. Instock Cooking geeft overzichtelijk weer hoe je hiermee zelf aan de slag kunt. De basisrecepten kunnen naar eigen creativiteit en smaak worden ingevuld.

Instock Cooking – Stappen voor inmaken van komkommers
Het recept 'Snelle Komkommerpickle' (zonder afbeelding) uit Instant Cooking geeft de basis voor het inmaken van komkommers. In de praktijk werkt dat als volgt:

Potten voor inmaken van komkommers

  1. Regel 4 kleine weckpotten voor 4 middelgrote komkommers;
  2. Leg de potten in heet water met wat soda*);
  3. Spoel de potten goed om.

Bewerken van komkommers voor inmaak

  1. Schil 4 middelgrote komkommers met een dunschiller;
  2. Snijd de komkommers doormidden;
  3. Hol de komkommer uit met een dessertlepel (evt. te gebruiken voor tzaziki);
  4. Halveer de komkommer nogmaals en snijd de repen komkommer in stukjes;
  5. Doe de stukjes komkommer in de weckpotten.

Zoetzuur kruidenmengel voor inmaken van komkommers

  1. Doe 500 ml water, 500 ml suiker en 500 ml azijn in een pan;
  2. Voeg kleine lepel koriander, 2 laurierblaadjes, 1 steranijs, 1 kleine lepel kurkumapoeder en 1 kaneelstokje toe**);
  3. Breng dit mengsel aan de kook en zet opzij.

Lekkere doe-het-zelf komkommerspickle

  1. Verdeel vervolgens het hete mengsel over de potten met stukjes komkommer;
  2. Sluit de deksels goed af (check even);
  3. Zet de weckpotten met het komkommermengsel ondersteboven;
  4. Na een tijdje kan je de potten weer rechtop zetten;
  5. Hoe langer de smaken intrekken, hoe lekkerder het wordt;
  6. Bewaar de potten met komkommerpickle koel en donker.

*) Of glazen potten en deksels van te voren steriliseren met kokend water. 
**) Kruiden kan je naar eigen inzicht variëren, bijvoorbeeld met een combinatie van chili, knoflook en rozemarijn of dragon.
 

Instock Cooking – Creatief, goedkoop en bewust met voorraden

Wat zeker duidelijk wordt met Instock Cooking zijn de vele mogelijkheden om creatief om te gaan met wat je aan voedsel op voorraad hebt. Je kan op allerlei manieren experimenteren met de spullen die je al in huis of de moestuin hebt. Dat maakt deze manier van koken erg leuk. Bovendien is het beter voor het milieu en goedkoper. Dus leef je uit met doe-het-zelf Instock Cooking. En natuurlijk is het gezond!

Gerelateerde artikelen


Bronnen

http://www.karakteruitgevers.nl/kookboeken/Instock__Instock_cooking.html

© De Info Deler

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Doe-het-zelf Instock Cooking: Inmaken van komkommers'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler