Ervaringen met de voedseldroger

Het aanbod van voedseldrogers is groot, maar de verschillen tussen voedseldrogers eveneens. Reden om te kijken naar de voordelen en toepassingen van voedseldrogers, een vergelijking van de soorten en kenmerken van voedseldrogers, een vergelijking van de prijzen van de droogautomaten en de verbruikskosten van voedseldrogers. worden diverse dehydrators vergeleken. Van verschillende merken als Ezidri, Electro Center, Excalibur, Expressions, Princess, Rommelsbacher, Sedona, Severin, Steba, Stöckli en Trebs worden diverse dehydrators vergeleken. Een analyse van 20 verschillende voedseldrogers en eigen ervaring met de voedseldroger.

Voordelen en toepassingen van voedseldrogers

Voedseldrogers hebben veel voordelen. Hierbij valt te denken aan:
  • Zelf drogen van fruit, groenten, bonen, bloemen, kruiden, paddenstoelen, vlees en vis;
  • Minder verspilling van voedsel;
  • Eenvoudige aanvulling van de voedselvoorraad;
  • Verlenging van de houdbaarheid van de voedselvoorraad;
  • Zelf gezonde snacks maken, zoals gedroogde appelschijfjes, mueslirepen en fruitrollen/fruitgums.

Vergelijking soorten en kenmerken van voedseldrogers

Voedseldrogers zijn er in allerlei soorten en maten. De verschillen in de voedseldrogers zitten in kenmerken als:
  • De trays (c.q. inzetjes, droogrekken, niveau’s, droogladen),;
  • Het vermogen(van 220 tot 1000 Watt);
  • De temperatuur, de kleur (wit, zwart en/of doorzichtig);
  • De vorm (rond, vierkant en/of oven);
  • De extra’s (zoals recepten, droogvellen) en
  • De luchtstroom (vertikaal/horizontaal).
In de onderstaande link worden 20 voedseldrogers vergeleken van de merken: Ezidri, Electro Center, Excalibur, Expressions, Princess, Rommelsbacher, Sedona, Severin, Steba, Stöckli en Trebs: Overzicht voedseldrogers

Vergelijking van de prijzen van voedseldrogers

De prijzen van de voedseldrogers, ook wel dehydrators of droogautomaten genoemd, lopen sterk uiteen: van ca. 46,00 Euro tot ca. 580,00 Euro. Er zijn verschillende merken op de markt. In het goedkopere segment tot 150 Euro vind je merken als Electro Center, Expressions, Princess, Rommelsbacher, Severin, Steba, Stöckli en Trebs. Tot het middensegment van 150 Euro tot 300 Euro behoren de merken Excalibur, Ezidri, Stöckli en Trebs. In het duurste segment van 300 Euro en hoger vind je alleen de merken Excalibur en Sedona.

De verschillen in de prijzen van voedseldrogers worden met name veroorzaakt door:
  • Het aantal trays en het materiaal van de trays (kunststof of metaal);
  • Stapelbare of inschuifbare trays. Alleen de voedseldrogers van Excalibur en Sedona hebben inschuifbare trays;
  • Het vermogen; hoe meer vermogen hoe meer trays gebruikt kunnen worden;
  • Af- of aanwezigheid regelbare thermostaat (3 of meer standen);
  • Af- of aanwezigheid timer (tijdsklok);
  • De vorm: rond of vierkant met stapelbare trays of als oven met inschuifbare trays;
  • Verticale of horizontale luchttoevoer in voedseldroger. Bij een horizontale luchttoevoer wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, de trays hoeven dan niet verwisseld te worden. Alleen de voedseldrogers van Excalibur en Sedona hebben een horizontale luchttoevoer;
  • Extra’s, zoals de mogelijkheid bij de voedseldrogers van Sedona om 2 droogzones te creëren door een scheidingsplaat.

Tips bij het kopen van een voedseldroger

Voordat je een voedseldroger koopt, kijk dan bijvoorbeeld nog even op beslist.nl of kieskeurig.nl voor een prijsvergelijking van de gewenste voedseldroger;
Vaak is het mogelijk om nog extra trays en/of droogvellen te kopen. Beter in één klap in verband met portokosten in plaats van achteraf.

De verbruikskosten van voedseldrogers

De droogtijden, die meestal in de handleiding van de voedseldroger te vinden zijn, variëren nogal per voedseltype dat gedroogd moet worden. Bijvoorbeeld 1,5 uur voor (gesneden) kruiden en 16 uur voor (hele) aardbeien. Hoe dunner de schijfjes of stukjes voedsel hoe korter de droogtijd. De onderstaande tabel geeft een indicatie van het stroomverbruik en de verbruikskosten van de voedseldroger op basis van het aantal Watt en het gebruik per dag (1 uur/dag). Afhankelijk van het aantal uren drogen (verbruik per dag) worden de verbruikskosten hoger. 

Ervaring met een voedseldroger

“Zelf hebben wij een Severin voedseldroger met 5 extra inzetjes. Deze is inmiddels met succes gebruikt voor het drogen van appelschijfjes, kruiden, verschillende soorten paddenstoelen, pompoenen(pitten) en tomaten en het maken van fruitgums. Afhankelijk van de hoeveelheid te drogen voedsel wordt het juiste aantal trays geplaatst. Severin kent één temperatuur, dat wil zeggen dat het bij de onderste trays iets warmer is dan bij de bovenste trays. Dit blijkt in de praktijk geen bezwaar te zijn. Om de totale droogtijd te verminderen en het voedsel gelijkmatiger te drogen is het raadzaam om de trays na een aantal uren te wisselen. Je kunt natuurlijk ook bovenaan voedseltypen neerleggen die eerder drogen en op de onderste trays voedseltypen die een langere droogtijd hebben. De Severin voedseldroger heeft geen timer, maar kan worden aangesloten op een aparte tijdschakelaar. Droogvellen hebben we zelf gemaakt van siliconen bakmatten. Wij zijn enthousiast over de Severin voedseldroger; goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Het hangt er natuurlijk wel van af wat je allemaal wilt gaan doen met de voedseldroger!”

© De Info Deler

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Ervaringen met de voedseldroger'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler