Cash Flow Game: Een financieel mindset spel

Cash Flow Game is een educatief spel ontwikkeld door Robert Kiyosaki, de schrijver van de “Rich Dad, Poor Dad” boeken, waaronder Cashflow Kwadrant, het concept achter dit spel. Het gaat om het verkrijgen van financieel inzicht. Het geeft een reflectie op hoe jij omgaat met geld en financiën. Welke mindset jij hebt! En nog veel meer …

 

Cash Flow Game spelen

Je kan het spel ‘live’ spelen op een bordspel of online op de Rich Dad site in een eigen besloten groep of tegen onbekende tegenstanders. Maar ook met een app, gebaseerd op het originele bordspel, op je smartphone of met een Android Emulator als BlueStacks op je computer tegen een bot of een echte speler. Voordeel van de computerversies is dat de financiële overzichten voor jou worden ingevuld. Nadeel is weer, dat je juist leert van het zelf berekenen! Van bordspel naar digitale versie is dus het handigste. Alhoewel ‘dealtjes’ en ‘gunnen’ zoals in real ‘live’ dan weer niet mogelijk zijn, terwijl je ook veel van anderen kunt opsteken.


Hoe werkt het Cash Flow Game?

Allereerst stel je een doel voor ogen! Welke droom wil jij bereiken? Bijvoorbeeld: Een eiland in Stille Oceaan, een bibliotheek voor jonge schrijvers en kunstenaars, golfcursussen over de hele wereld, etc.

Vervolgens is het de bedoeling om uit de Ratrace te komen! Dit moet je bereiken door je passieve inkomen (PI) groter te laten worden dan je totale uitgaven/expenses (TE)!

De totale uitgaven worden bepaald door maandelijkse kosten van belastingen, hypotheek, studieschuld, lening auto, creditkaart, overige leningen en overige. Je inkomsten bestaat in eerste instantie uit je salaris, natuurlijk afhankelijk van je beroep. Deze kaart ‘trek’ je bij het bordspel en wordt je toegekend bij de digitale versie. Hypotheek, leningen en schulden komen terug op het overzicht van je balans.

Bij elk beroep, van politieagent tot advocaat en van verpleegster tot vrachtwagenchauffeur, hoort een vast salaris met een bepaald uitgavenpatroon, waaronder de afbetalingen.

Hoe vergroot je het passieve inkomen?

Afgezien van je salaris kan je je totale inkomen (TI) vergroten door passief inkomen (Cashflow) op te bouwen. Zo kan bijvoorbeeld het cashgeld (Cash) dat verdiend is met behulp van speculeren in aandelen worden ingezet om te investeren in vastgoed of bedrijven. Dit levert cashflow op. Verkoop je deze bezittingen vervolgens met winst, dan kan je de cash weer inzetten om nog meer cashflow te genereren. Preferente aandelen geven ook cashflow, maar blijven qua (in- en verkoop)prijs gelijk. Extra cash kan je hiermee dus niet verdienen.

Alles moet je vastleggen op je financiële overzicht. Hoe lager de totale uitgaven hoe lager het benodigde passieve inkomen om uit de tredmolen te komen. Bij elke beurt heb je dan ook de mogelijkheid om af te lossen (of te lenen).


Kleine en grote deals

In het spel heb je de mogelijkheid om kleine en grote deals af te sluiten. Je komt er als snel achter, dat hoe minder Cash je hebt, hoe minder grote deals je kan aangaan. Je hebt immers ook onverwachte zaken!

Een kleine deal is bijvoorbeeld het kopen van aandelen met een prijs per aandeel van $10, een cashflow (dividend) van $0, een verkoopprijs van $0 – $40. Hiermee kan je het passieve inkomen dus niet vergroten, maar wel in de toekomst je cash vergroten, waardoor je weer grotere deals kan overeenkomen. Deze deal wordt vervolgens door jezelf of het systeem verwerkt. Een grote deal is bijvoorbeeld de aankoop van een 4-kamerappartement. Waarde $80.000 (prijs), cashflow $400 en aanbetaling $20.000 (rest een hypotheek van $60.000). Met deze cashflow neemt dus het passieve inkomen met $400 toe.

Het spel wordt realistischer door onvoorziene kosten en mogelijkheden die je te beurt vallen. Bijvoorbeeld donaties (10% van TI), tandartskosten of vakantiekosten en marktontwikkelingen, zoals aanbiedingen voor verkoop vastgoed of downsize (‘afslanken’) met betaling van totale uitgaven en 2 beurten overslaan. Ook lenen is duur: 10% van de lening per maand.

Van Ratrace naar snelspoor

Heb je de eerste doelstelling gerealiseerd en is je passieve inkomen groter dan je totale uitgaven, dan ben je financieel vrij! Je hebt dan geen salaris meer nodig om je kosten te dekken. Vervolgens is het de bedoeling dat je je droom gaat verwezenlijken. Zo wie zo wordt je passieve inkomen met 100 vermenigvuldigd. Dan zijn er twee mogelijkheden om te winnen: Vergroten van je passief inkomen per dag (!) met $50.000 of het bereiken van je droom, waarvoor je voldoende cash nodig hebt! Je krijgt diverse andere dromen aangeboden en financiële kansen die je cashflow doen stijgen. Leuke eenmalige investeringen als burger franchise en T-shirt stores met verschillende cashflows. Maar pas op, je kan ook scheiden (verlies van alle Cash) of de helft van je cash verliezen door bijvoorbeeld slechte marktomstandigheden of rechtszaak. Toch zijn dat maar ‘peanuts’, want je cashflow is ruim voldoende om je uitgaven te dekken. Het moet gezegd: “Je merkt dat je op dit spoor meer ontspannen bent!"

“From working for money to your money working for you”


Leren door fouten

Het is echt niet zo dat met een hoger salaris het spel vanzelfsprekend gewonnen wordt. Je hebt in dit geval ook een hogere hypotheek, hogere studieschuld, hogere autolening, etc.
In het begin zal je toch kleine stappen moeten nemen om het grotere te bereiken. Sparen (van Cash) om investeringen te kunnen doen en onverwachte uitgaven zonder lening te kunnen betalen. Slim op deals ingaan en de juiste beslissingen nemen. Een kleine vergissing is zo gemaakt, net zoals in het echte leven.

Conclusie Cash Flow Game

Iedereen speelt het spel anders, bluf wordt snel aangepakt en met te voorzichtig spelen kom je niet vooruit. Ik heb het spel inmiddels al meerdere keren gespeeld en moet zeggen dat mij met name het concept van PI > TE (gerelateerd aan Cashflow Kwadrant) erg aanspreekt. Niet alles is realistisch, maar genoeg om van te leren! Dus, heb je Cash Flow Game nog niet gespeeld, dan moet je dat snel eens doen!

Bronnen

www.richdad.com

© De Info Deler 

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Cash Flow Game: Een financieel mindset spel'

Zoekt u een tekstschrijver met inhoud? Neem dan contact op met De Info Deler!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler