Hoe maak je dromen waar?

Er zijn veel mensen die niet weten wat hun doel (‘Purpose’) in het leven is. Het ene moment denken ze: dit is het en het andere moment denken ze dat het iets anders is. Uiteindelijk bereiken ze niets, omdat ze geen enkel object voor ogen hebben. Een dergelijk persoon is niet echt te vertrouwen. “Zelfs vogels zijn bang om op een bewegende tak te zitten.” De persoon die zijn (haar) doel heeft ingesteld, is degene van wie het leven is geregeld, iemand die men serieus kan noemen en op wie anderen kunnen vertrouwen.

Voorwaarden om je droom te bereiken

Je droom of doel bereiken vraagt om een paar voorwaarden. Dit zijn:
  1. het vermogen ontwikkelen om jezelf te hervatten na tegenslagen en daarna gewoon weer doorgaan;
  2. je droom vanuit verschillende perspectieven bekijken, bijvoorbeeld met de Disney strategie, d.w.z. als de dromer, de realist en de criticus;
  3. onderscheid maken tussen verlangen en verbeelding;
  4. zelfvertrouwen verkrijgen door te beginnen met het bereiken van dingen die binnen handbereik zijn;
  5. naar zowel je sterke als je zwakke kanten kijken. Vaak kunnen deze laatste worden omgezet in de eerste. Heb je bijvoorbeeld veel ideeën en weet je niet waar te beginnen? Pak er dan één uit en concentreer je daar op!

Het eerste wat nodig is om iets te bereiken, is om zelfdiscipline te krijgen.

 

Wat over het algemeen gebeurt, is dat iemand het niet erg vindt een kleine fout te maken. Hij (zij) let niet op een kleine zwakte. Hij onderschat een klein mislukken en op deze manier krijgt hij op de lange duur met een grote mislukking te maken. Het is dus verstandig om ongeacht hoe diep je gevallen bent, je ogen naar boven te richten en proberen op te staan in plaats van te vallen.

Dus maak je droom of wat je wilt bereiken (het object) in gedachten concreet, beredeneer hoe je dit verlangen kunt vormgeven en wat daarvoor nodig is en start met stap voor stap bouwen aan het object, je droom.

 

Hoe klein ook wat je bereikt, het is altijd een stap naar het volgende!

 

Vertrouwen, kracht en weten

Naar gelang je vertrouwen wordt het object dat je wilt bereiken dichterbij getrokken. Het geheim van het bereiken (van je droom) is de innerlijke kracht. Door deze goed te bewaren, wordt het een reservoir aan kracht, waarmee alles kan worden bereikt.

Zo groot als iemands object is van wat hij bereiken wil, zo hoog rijst hij (zij); en zo laag als het doel van bereiken is, zo laag staat hij. Als het doel eervol is, zal hij eervol zijn; als het ‘voorwerp’ pijnlijk is, zal hij bedroefd zijn; als het object aangenaam is, zal hij blij zijn; als het ‘voorwerp’ verheft, zal hij eerbiedwaardig zijn. Daarom moet elk persoon weten welk object hij (zij) voor ogen moet houden, welk object hij in het leven moet nastreven.

Als iemand zegt: “Ik kon het doel van mijn verlangen niet bereiken”, betekent dat hij geen interesse had, het werd veroorzaakt door onverschilligheid.

Houd je geest helder

De persoon die zijn eigen gedachten niet kent, kan zijn medemensen niet helpen; hij zal ze alleen maar van streek maken. Hij kan dingen niet tot stand brengen en ook geen anderen helpen. Je moet jezelf er daarom voortdurend aan herinneren om je geest zo helder mogelijk te houden, zodat je het object van je droom of doel vóór je kan zien: het karakter, de aard, de waarde; en dan om alles in het werk te stellen om dat object geduldig na te streven totdat je het bereikt hebt.

Hoe klein het object ook is, het bereiken ervan vormt een stap naar je uiteindelijke doel.

Succes!

Bronnen

Khan, H.I., The Path of Attainment

© De Info Deler

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Hoe maak je dromen waar?'

Zoekt u een tekstschrijver met inhoud? Neem dan contact op met De Info Deler!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler