Wat is de goedkoopste supermarkt?

Recente uitkomsten van verschillende onderzoeken naar de goedkoopste supermarkt komen redelijk overeen. Een analyse van de goedkoopste supermarkt aan de hand van onderzoek door de Consumentenbond naar A-merken en huismerken, door Kassa naar standaard huismerken en de goedkoopste variant van producten en de supermarktmonitor naar A-merken. 


 

Goedkoopste supermarkten volgens Consumentenbond

In de Consumentengids oktober 2016 concludeert de Consumentenbond met betrekking tot de prijzen van A-merken in juli 2016 het volgende:
 1. Voor wat betreft de A-merken zijn de prijzen van Dirk, Hoogvliet, Jumbo en Volmar circa 4 à 5% goedkoper dan het gemiddelde;
 2. De Dekamarkt is 1 tot 2% goedkoper;
 3. Deen en Jan Linders zijn circa 0 tot 1% goedkoper dan de gemiddelde prijs van A-merken;
 4. Bij o.a. de Albert Heijn, Coop, Emté en Plus ben je 1 à 2% duurder uit voor A-merken ten opzichte van het gemiddelde;
 5. Poiesz is 3 à 4% duurder dan het gemiddelde voor A-merken;
 6. Spar spant de kroon en is voor A-merken circa 11 à 12 % duurder.
Voor wat betreft de huismerken laat het onderzoek van de Consumentenbond zien dat:
 1. De Aldi en de Lidl 20 à 22% goedkoper zijn dan de gemiddelde prijzen van huismerken;
 2. Vomar is circa 8 à 10% goedkoper, Dirk en Hoogvliet circa 6 tot 8%;
 3. De Dekamarkt en Jumbo circa 0 tot 2% goedkoper;
 4. Deen is daarentegen weer 2 tot 4% duurder, Plus 4 tot 6%, de Albert Heijn en Emté 6 tot 8%, Jan Linders en Coop 8 tot 10% en Poiesz 10 tot 12% duurder dan gemiddeld;
 5. Bij Spar liggen de prijzen 18 tot 20% hoger dan de gemiddelde prijzen van huismerken.

Goedkoopste supermarkten volgens Kassa

In mei 2016 vergeleek Kassa 27 precies dezelfde boodschappen (zoals aardbeienjam, koffie, aardappelen, sinaasappelsap, bier, etc.) bij vijf grote supermarkten. Het onderzoek richtte zich op de standaard huismerken, dus geen aanbiedingen, A-merken, luxe merken of budgetproducten. De goedkoopste supermarkt bleek opnieuw de Aldi (1). Direct daarop volgt de Lidl (2). Bij Jumbo (3) ben je circa 9 Euro duurder uit dan bij de Aldi, bij de Plus (4) 10,50 Euro en bij Albert Heijn (5) meer dan 13 Euro. De volgorde van supermarkten is qua prijspeiling hetzelfde gebleven als in 2015. Bij 4 van de 5 supermarkten is sprake van een dalende prijsontwikkeling. Alleen bij de Plus steeg de totale prijs van de boodschappen in 2016 ten opzichte van 2015.

Begin april 2017 doet Kassa weer een steekproef naar de prijzen van 27 alledaagse producten. Ditmaal wordt gekeken naar de goedkoopste variant van de producten en worden naast de huismerken ook budgetmerken meegenomen. Aanbiedingen en voordeelverpakkingen worden uitgesloten. De totaalprijzen komen hierdoor (natuurlijk) anders te liggen dan in 2016. Van goedkoopst naar duurst:
 1. Jumbo (40,18 Euro);
 2. Plus (40,77 Euro);
 3. Albert Heijn (43,19 Euro);
 4. Lidl (43,80 Euro);
 5. Aldi (44,14 Euro) en
 6. Spar (47,47 Euro).

Goedkoopste supermarkten volgens de supermarktmonitor

10 jaar monitoring van de A-merk prijzen van 10 supermarkten door supers.nl leidt tot de volgende globale conclusie van supergoedkoop naar duur:
 1. Nettorama.
 2. Dirk, Hoogvliet en Jumbo;
 3. Plus, Deen, Dekamarkt en Vomar;
 4. Albert Heijn en Coop.

Vergelijking prijzen supermarkten

In onderstaande tabel wordt op basis van genoemde onderzoeken een prijsvergelijking van supermarkten getoond. Deze supermarktvergelijking naar prijzen wordt onderverdeeld in een prijsspeiling van goedkoopst naar duurst.

Prijspeiling
Consumentenbond
Supermarktvergelijking
Prijzen A-merken
Supermarktmonitor
Supermarktvergelijking Prijzen A-merken
Consumentenbond
Supermarktvergelijking
Prijzen huismerken
Kassa
Supermarktvergelijking
Prijzen
standaard huismerken
Goedkoopst

Nettorama
Aldi, Lidl
Aldi, Lidl
Goedkoop
Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Vomar
Dirk, Hoogvliet, Jumbo
Vomar, Dirk, Hoogvliet, Dekamarkt, Jumbo
Jumbo
Beetje goedkoop
Dekamarkt, Deen, Jan Linders
Plus, Deen, Dekamarkt, Vomar
Deen, Plus, Albert Heijn, Emté
Plus
Duur
Albert, Heijn, Coop, Emté, Plus, Poiesz
Albert Heijn, Coop
Jan Linders, Coop, Poiesz
Albert Heijn
Duurst
Spar

Spar

  Link: tabel in pdf

Uitkomsten onderzoeken naar de goedkoopste supermarkt 
Ondanks dat de uitkomsten over de goedkoopste en de duurste supermarkt sterke overeenkomsten vertonen, zijn er toch een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de onderzoeken naar de goedkoopste supermarkt:

 • Discountsupermarkten als de Aldi en Lidl hebben in hun assortiment alleen Aldi- of Lidl-producten, terwijl Dirk, Jumbo en Albert Heijn bijvoorbeeld zowel A-merken als huis- of budgetmerken hebben;
 • De vraag is dan of de kwaliteit van de huis- of budgetmerken gelijk is aan die van de producten in de discountsupermarkten;
 • Dan is er nog de kwestie van de grootte van de verpakking. De discountsupermarkten verkopen vaker producten in een wat grotere verpakking;
 • Het draait allemaal om de omzet bij de supermarkten. Vandaar ook de acties bij o.a. Plus, Jumbo en Albert Heijn;
 • Voor een kleinere buurtwinkel zoals de Spar geldt dat minder. Buurtwinkels hebben over het algemeen hogere kosten die moeten worden doorberekend in de consumentenprijs.

Conclusie onderzoeken naar de goedkoopste supermarkt 

Het lijkt er op dat de goedkoopste supermarkt wel degelijk bestaat, maar sterk afhangt van het product dat je koopt en de kwaliteit die je eraan hecht. Wellicht is het beter om meerdere supermarkten te bezoeken. Voor groente, fruit, brood en vlees bijvoorbeeld naar de Lidl en voor kaas, bier en koffie bijvoorbeeld naar de Albert Heijn of Jumbo. Maar vooral ook om te kijken naar acties en aanbiedingen in folders en online nieuwsbrieven van supermarkten. Pas dan zal je echt goedkoop uit zijn.
  

Gerelateerde artikelen

Wat is het goedkoopste vakantieland in Europa?

Bronnen


 © De Info Deler

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Wat is de goedkoopste supermarkt?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler