Wie is jouw superheld?

Marvel en DC Comics hebben meerdere superhelden gecreëerd: Thor, Captain America, Dr. Strange, Arrow, The Flash, Batman, Superman, Black Canary, Supergirl, Spiderman, Hulk, Iron Man, Hercules, Black Panther, Black Widow, Hawkeye, Winter Soldier, Iron Patriot, Catwoman, e.a. Wat zijn de eigenschappen die ons aantrekken in een held? Het zijn natuurlijke leiders die moedig zijn!Welke superheld kies jij?

Voor welke superheld zou jij kiezen? Voor mij zijn dat - van de genoemde voorbeelden - Arrow en Supergirl. Maar als ik er één moet uitkiezen, wordt het toch Supergirl. Supergirl is de nicht van Superman en werkt net als hij in de mediawereld. Dit is een perfecte dekmantel om ondertussen steeds de Aarde te kunnen redden.

De helden bevinden zich in een voortdurende strijd tussen het goede en het kwade, waarbij het goede altijd overwint.

De achtergrond van superheldverhalen

Joseph Campbell, auteur van “De held met de duizend gezichten” onderkent een aantal fasen waaruit een verhaal van een superheld ofwel de reis van de held bestaat, kortweg: Vertrek, Initiatie en Terugkeer. Het is een spirituele reis, een groeiproces, waarbij de held zich bewust wordt van zijn (haar) uniekheid. Met als doel het zo volledig mogelijk verwerkelijken van wat er in je zit. Hierdoor kunnen wij ons identificeren met de held.

Waarom hebben wij een superheld nodig?

Waarom denk je dat wij een superheld nodig hebben? Ik denk omdat wij allemaal een voorbeeld nodig hebben. Maar waar moet een voorbeeld aan voldoen?

Hij (zij) toont vaak natuurlijk leiderschap!

Even afgezien van het feit of bovengenoemde superhelden over alle hierbij behorende eigenschappen beschikken, betekent het dat een voorbeeld de volgende kwaliteiten heeft:
  1. Aan zelfreflectie kunnen doen;
  2. Kwetsbaarheid kunnen tonen;
  3. In staat zijn mededogen te tonen en
  4. In staat zijn verbinding met mensen te maken.
Dit zijn menselijke kwaliteiten die wij van nature allemaal bezitten.

Leiders zonder masker

Opvallend is dat veel helden een masker (of helm) dragen om zichzelf te beschermen. Waarschijnlijk omdat zij zich toch kwetsbaar voelen. Leiderschap vraagt juist om het je kwetsbaar op durven stellen. Dus geen ‘masker’ dragen. Het gaat om authenticiteit! Daardoor krijg je dat de mensen om je heen meer betrokken raken bij de zaak.

Alan Cohen: “Het enige dat belangrijker is dan goed zijn, is echt zijn.”

Een goed voorbeeld kan ook luisteren

Het is geen understatement om te zeggen dat het belangrijk is een goed voorbeeld te kiezen. Maar hoe kies je het juiste voorbeeld? Naast de kwaliteiten van natuurlijk leiderschap en authenticiteit heeft een dergelijk persoon ook goede luistervaardigheden. Want zoals een citaat van Connie Palmen luidt: “Goed luisteren vereist inleving en het achterwege laten van vooroordelen.”
Om terug te komen op de superhelden en hun heldendaden is de uitspraak van Winston Churchill (premier van het Verenigd Koninkrijk van 1940 - 1945) typerend: “Er is moed nodig om op te staan en te spreken; maar er is ook moed nodig om te gaan zitten en te luisteren.”
Hopelijk kun jij jouw voorbeeld ook vinden, in de werkelijke wereld, in je naaste omgeving of misschien zelfs op LinkedIn of Facebook. 😉

"Luister even": https://bit.ly/2m0a8df van Ome Willem, kinderheld (tv-programma 1974 - 1989)

Een superdag gewenst!
  

© De Info Deler

 

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Wie is jouw superheld?'

 

Zoekt u een tekstschrijver met inhoud? Neem dan contact op met De Info Deler!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler