Leven met perspectief: Dayne Matthews en Familie Baxter

Beroemd is het eerste deel van de Dayne Matthews-serie. In feite is dit een vervolg op de vijfdelige romanserie over de familie Baxter. De Familie Baxter is een reeks, die gezamenlijk is geschreven door de populaire schrijfster Karen Kingsbury en relatietherapeut Gary Smalley. De serie over de Familie Baxter draait om het leven van de vijf volwassen kinderen van John en Elizabeth. Over hoe zij omgaan met allerlei aspecten van het leven.Inhoud van de romanserie familie Baxter

In de vijfdelige serie over de familie Baxter duik je achtereenvolgens in het leven van vijf volwassen kinderen, waarin God van meer of mindere betekenis voor hen is. Verschillende levensvragen komen aan de orde, zoals trouw, verantwoordelijkheid, schuldgevoel en vergeving.

Nooit te laat

In dit eerste deel speelt de oudste dochter Kari de belangrijkste rol. Je kunt zien hoe zij omgaat met het vreemdgaan van haar man Tim. Kari wil niet scheiden, maar werken aan haar relatie. Toch maakt het verleden het haar ook niet gemakkelijk. Zij houdt nog steeds van haar jeugdliefde Ryan.

Meer dan ooit

In het tweede deel gaat het om Ashley Baxter, een ongetrouwde moeder. Door haar werk in een verzorgingshuis met alzheimerpatiënten realiseert zij zich, dat haar liefde voor haar zoontje Cole groter is dan haar verdriet. Door de brandweerman Landon komt zij dichter tot God.

Tegen elke prijs

In deel drie breekt Luke, de enige zoon van de familie Baxter na 9/11 (de ramp met het World Trade Center in New York) volledig gedesillusioneerd met zijn familie, met God en met zijn geliefde vriendin Reagan. Reagan wordt echter – zonder dat hij dat weet - de moeder van zijn kind. Een geboorte, die de hoop weer doet terugkeren.

Als geen ander

In het vierde deel staat Brooke, de oudste dochter van de Baxters centraal. Zij heeft het schijnbaar helemaal voor elkaar. Ze is getrouwd met Peter, heeft twee kinderen, woont in een prachtig huis en is succesvol als kinderarts. Dit blijkt echter allemaal erg onbelangrijk, als hun jongste dochter Hayley tijdens een partijtje bijna verdrinkt. Hayley raakt in een coma. Maar tegen de verwachtingen van de medici in komt er toch verbetering in de situatie. Garry Smalley wijst erin het nawoord van dit boek op dat het een gegeven is, dat echtparen problemen krijgen als hun iets tragisch overkomt. Hij ziet echter ook, dat als echtparen kiezen om - ondanks hun levensomstandigheden - vreugdevol te zijn, het altijd beter gaat.

Voor het leven

In deel vijf wisselen vreugde en verdriet elkaar af. Erin en Sam krijgen een adoptiekind, Ashley gaat trouwen met Landon en Kari verwacht een baby, maar Elizabeth wordt (weer) ziek en er komt een familiegeheim boven in de vorm van de oudste zoon Dayne Matthews. Aan het einde van het boek is de hele familie bijeen.  
Gary Smalley gaat in het nawoord dieper in op het belang van familiereünies. Hierin ziet hij een aantal voordelen:
  1. De banden worden aangehaald;
  2. Herinneringen worden nieuw leven ingeblazen en
  3. Liefde ontbrandt weer.

Beroemd

In dit boek keert Dayne Matthews uit het boek Voor het leven (Familie Baxter, deel 5) terug.

Thema Dayne Matthews en Familie Baxter

Ondanks het feit dat de verschillende hoofdpersonen te maken krijgen met moeilijke ervaringen als overspel, moord, ziekte (hiv), een terroristische aanslag (9/11), ongeluk (coma/verlamming), verslaving, dood en een lang bewaard familiegeheim, blijven zij perspectief zien in hun leven. Op één of andere manier helpt het geloof hen zich staande te houden en door te gaan. In de boeken komen erge ervaringen voor waarmee iedereen te maken kan krijgen, maar Karen Kingsbury toont hoe het geloof steun kan geven in alle situaties.

Geestelijke verdieping door de boeken van Karen Kingsbury

In boeken van Karen Kingsbury wordt verwezen naar verschillende Bijbelteksten. Deze citaten kan je in de Bijbel naslaan en verder overdenken. Daarnaast valt de (ontwikkeling van de) relatie tussen de verschillende hoofdpersonen met God op, waardoor je zelf gemotiveerd kunt raken om een dergelijk contact met God tot stand te brengen.

Bronnen

© De Info Deler


Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Leven met perspectief: Dayne Matthews en Familie Baxter'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler