Rondreis door Midden-Europa - Deel 1

Wie van natuur en cultuur houdt, komt in Midden-Europa ruimschoots aan zijn/haar trekken. Prachtige bergen, indrukwekkende grotten, schitterende rivieren, oude steden, lekker eten en vriendelijke mensen. Lees meer over een rondreis door Midden-Europa met als hoogtepunten o.a. de Hoge Tatra (omgeving Zakopane) in Polen, de Zuidelijke Kalkalpen (Pohorje-gebergte en Nationaal park Triglav) en de grotten van Postojna in Slovenië. Deze rondreis is in circa 11 dagen te doen.

  

Van Nederland naar Zuid-Polen

Een rondreis via Duitsland naar Polen, vervolgens door Slowakije en Oostenrijk naar Slovenië en terug door Italië, Oostenrijk en Duitsland. In dit deel eerst de reis naar Zuid-Polen.

Overnachten in Duitsland
De eerste stop is bij ‘Kahnfährhafen en Rastplatz’ Gross Wasserburg in Duitsland, circa 100 kilometer ten zuidoosten van Berlijn en ongeveer halverwege Nederland en de stad Zakopane in Zuid-Polen. De camping ligt in het Natuurreservaat Spreewald aan de Spree, een riviertje met veel kanoactiviteiten en nabij een slotpark. Campers kunnen ook aan de overkant van de weg op een Rastplatz staan.
Via Cottbus gaat het verder naar de grens van Polen richting Wroclaw. De eerste 100 kilometer in Polen zijn werkelijk afzien door het slechte wegdek. Of nu zacht of hard gereden wordt, door elkaar geschud word je. Daartegenover staat dan weer het goedkope en lekkere authentieke Poolse ontbijt met goede Poolse koffie bij het grenswegrestaurant en het ontbreken van geluidschermen langs de weg zoals het geval in Duitsland, waardoor je de bijzonder bosrijke omgeving beter ziet. Slechte wegen blijken echter uitzonderlijk in Polen. Er liggen goede snelwegen tot aan Krakau. Vanaf daar gaat het de heuvels in en worden de wegen smaller.
Bezienswaardigheden Zakopane
Na 1300 kilometer (vanaf Utrecht) rijden, kom je in Zakopane. Dit kleine toeristische bergstadje gelegen aan de voet van de Hoge Tatra, blijkt zeer geliefd bij de eigen bevolking. Zelfs met slecht weer wordt het traditionele Zakopane druk bezocht door enthousiaste Polen, die bij een onverwachte plensbui massaal hun felgekleurde poncho's aantrekken en onverstoorbaar verder genieten. In Zakopane lijkt het altijd feest. Op verschillende plekken in de stad staan kermisattracties, die zelfs draaien met 1 persoon en dan nog lang ook. In de autovrije Krupowki straat vind je tal van souvenirwinkels en restaurants. Ook kan je er een ritje met paard en wagen maken.
Aan het eind ligt de markt met o.a. streekproducten, zoals gerookte kaas. Hier kan je een treintje nemen naar Gubalowka, een berg van 1.126 meter hoog. Op de bergweg staan allerlei stalletjes en uitspanningen. Loop je wat verder omhoog, dan kan je met een stoeltjeslift over een prachtige berghelling terug naar het dal. Aan de andere kant van Zakopane bij Kuznice kan je de kabelbaan nemen naar de Kasprowy Wierch, een bergpiek van 1.987 meter. Vanaf de Gubalowka en vanuit het reuzenrad in Zakopane heb je hier een mooi zicht op.
Verblijf in Zakopane en omstreken
Er zijn verschillende campings in de buurt van Zakopane, waaronder Camping Harenda, waar ook kamers en chalets worden verhuurd. Deze camping ligt circa 4 van het centrum van Zakopane met uitzicht op het Tatra gebergte. Een prima ligging, omdat er voldoende busjes rijden, die je voor omgerekend zo'n 1,50 Euro (2 personen) in ongeveer 10 à 15 minuten naar de stad brengen. In het gebied rond Zakopane zie je trouwens overal bordjes met 'Pokoje' ofwel 'Kamers', dus ook als je op de bonnefooi hiernaar toe gaat, is er altijd wel een slaapplaats te vinden. Eten in Polen is niet duur. In een bistro heb je voor ca. 7,50 à 10,- Euro een maaltijd met drinken voor twee personen. Bij de Mc Donald is de  prijs voor bijvoorbeeld 2 wraps met drinken circa 8,- Euro. Bij de internationaal georiënteerde hotels/restaurants liggen de prijzen echter veel hoger.
De taal in Polen is wel een puntje. Over het algemeen spreken de ouderen alleen Pools en eventueel Russisch. De jongeren krijgen inmiddels Engels op school.

Wandelen in het Poolse Tatra-gebergte
In het Hoge Tatra-gebergte in de omgeving van Zakopane kan je prachtige wandelingen en bergtochten maken. Het is een nationaal park, waar bij de ingang een kleine bijdrage wordt gevraagd, zoals bij Dolina (Dal) Koscieliska. 
 
Ook hier weer hoofdzakelijk Polen, die in groten getale - regen (poncho's!) of geen regen - bijna 2,5 uur naar Schronisko Ornak, een hostel dieper in het dal lopen en vervolgens naar Smreczynski Staw, een hoger gelegen bergmeer met een balustrade ervoor. In deze meren mag niet gezwommen worden, maar dat doet de pret niet drukken. Men lijkt alleen al tevreden met het uitzicht en trots op al het schoons om hen heen. Nergens ligt ook zwerfafval en op de route naar de berghut staan verschillende wc's.
Het Tatra-gebergte is inderdaad een indrukwekkend gebied met makkelijke tot moeilijke wandelroutes. Je zou er dagen willen lopen, was het niet dat de rondreis verder gaat.

Van Polen naar Slovenië

In Deel 2: Sterkste groei toerisme in duurzaam en veilig Slovenië wordt de rondreis vervolgd van Zuid-Polen via Slowakije en Oostenrijk naar Slovenië. Voor meer informatie en tips lees: Voorbereiding rondreis Midden-Europa

@ De Info Deler

Reageer onderaan de pagina op de blog "Rondreis door Midden-Europa - Deel 1"
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler