Waar vind je informatie over eetbare paddenstoelen?

Vanaf ongeveer september kan je eetbare paddenstoelen gaan zoeken. Een goede voorbereiding en kennis van zaken zijn echter vereist. Het gemakkelijkste is om met het determineren van paddenstoelen te beginnen aan de hand van literatuur over eetbare paddenstoelen en vervolgens extra informatie te verzamelen op internet en op apps. Een aantal eetbare paddenstoelen is hierna relatief eenvoudig te vinden. Na check en dubbelcheck: eet smakelijk!

 

Literatuur over eetbare paddenstoelen

Over paddenstoelen zijn een heleboel boeken geschreven. Informatie in de vorm van duidelijke foto’s met een goede beschrijving van de paddenstoelen is het belangrijkste. Een paar boeken, die hieraan voldoen, zijn bijvoorbeeld:
 • Eten uit de natuur, Het grote wildplukboek van Edwin Florès met 30 goed beschreven paddenstoelen. Duidelijke foto’s met kenmerken, vindplaats, seizoen, gebruik, mogelijke verwarring en bijzonderheden;
 • 108 Paddenstoelen in kleuren, Leidraad voor beginners van Karel Kult. Korte en bondige beschrijving van duidelijk ingedeelde paddenstoelen met prima foto’s en symbolen voor eetbaar, ongenietbaar en giftig;
 • Paddestoelen encyclopedie van Gerrit J. Keizer. Zeer compleet overzicht van paddenstoelen met meer dan 750 kleurenfoto’s;
 • Paddestoelen, Hun vorm en kleur van H. Kleijn. Oud, maar niet gedateerd paddenstoelenboek.

Informatie over eetbare paddenstoelen op internet

Na het bestuderen van paddenstoelen in boeken kan er op internet worden gekeken om (nog eens extra) zeker te stellen dat je de paddenstoelen goed hebt gedetermineerd. Hieronder volgen een aantal goede sites over (eetbare) paddenstoelen:

Soortenbank: Paddenstoelen en schimmels

Op de site van Soortenbank.nl kan je per paddenstoel een beschrijving van hoed, buisjes/plaatjes, steel, sporen, (on)eetbaarheid, vindplaatsen en de status (zoals over bescherming) vinden.

Kijken in de natuur: Paddenstoelen

De site van Kijken in de natuur heeft een mooie paddenstoelenindex. Per paddenstoel wordt een korte praktische omschrijving gegeven met goede afbeeldingen en indicatie over de eetbaarheid.

NMV Verspreidingsatlas paddenstoelen

Verspreidingsatlas.nl/paddenstoelen geeft o.a. informatie over de groep waaronder de paddenstoelensoort valt, de ecologie met de habitat (bijvoorbeeld soort bos) en het organisme (bijvoorbeeld soort bomen) en de zeldzaamheid en bedreiging van de paddenstoelen. De foto’s van de paddenstoelen zijn goed. Ook handig is dat er zowel een gewone zoekfunctie is als een zoeklijst op alfabet.

Natuureducatie: Eetbare Paddenstoelen

In het uploadbestand ‘Eetbare Paddenstoelen’ van Zebrarups Natuureducatie wordt een lijst gegeven van:
 • De meest giftige paddenstoelen;
 • Aanbevolen eetbare top 11 van herkenbare eetbare paddenstoelen;
 • Een risicolijst met verwisselbare paddenstoelen;
 • Een lijst van paddenstoelen met mogelijk risico op overgevoeligheid.

Natuur Wereld: Paddenstoelen

Op de site van Natuur Wereld staan voor tientallen paddenstoelen o.a. de kenmerken (van hoed, buisjes, steel en vlees), de meest voorkomende standplaats, bruikbaarheid (zoals bereiding en eetbaarheid), vergelijkbare soorten en bijzonderheden (voor herkenbaarheid).

Zwammen in Zuidhoorn: Paddenstoelen

Een mooie lijst van meer dan 100 paddenstoelen vind je op de site van Zwammen in Zuidhoorn. Naast informatie over de naam, eetbaarheid/nut en de vindplaats van de paddenstoel is er ook een verwijzing naar specifieke literatuur over de paddenstoel.

WorldExplorer: Paddestoelen

Ook de site van WorldExplorer Mens, dier en natuur heeft een mooi overzicht van vele (eetbare) paddenstoelen.

Paddenstoelenapps

Voor extra informatie is het ook leuk om eens te kijken op een paddenstoelenapp. Er zijn een aantal paddenstoelenapps verkrijgbaar, zoals:
 • Casa Foresta Paddestoelen App (Android) ad € 2,95;
 • Mushroom / Fungi Engine  (Android), gratis;
 • Roger Phillips Mushrooms Lite (Android), ook gratis;
 • Mushroom Guide (Android), gratis en
 • Fungitron (Android, iOS), gratis.


Eenvoudig eetbare paddenstoelen vinden

Een aantal eetbare paddenstoelen is voor de beginner - na uitgebreide bestudering/determinatie - min of meer eenvoudig te vinden. Hierbij valt te denken aan Berkenboleet, Biefstukzwam, Eekhoorntjesbrood, Geschubde inktzwam, Gewone oesterzwam, Grote parazolzwam, Grote sponszwam, Grote stinkzwam, Judasoor, Kastanjeboleet, Porseleinzwam, Reuzenbovist, Rodekoolzwam en de Zwavelzwam. Maar check en dubbelcheck! En vervolgens: eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

© De Info Deler

Bronnen

Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Waar vind je informatie over eetbare paddenstoelen?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler