Beleef en herbeleef Miniworld Rotterdam

Een bijzonder leuk uitje voor iedereen is Miniworld Rotterdam. Direct voor het Centraal Station en naast het Groot Handelsgebouw ligt de grootste miniatuurwereld van de Benelux. Vele treinen rijden door verschillende landschappen en langs de highlights van de stad Rotterdam. Als u daarna buiten komt en het echte Rotterdam ingaat dan ziet u bijna geen verschil. Combineer Miniworld met een bezoekje aan Hotel New York en de stad Rotterdam wordt een feest van herkenning.  Foto’s tonen de voortreffelijke gelijkenis tussen ‘mini’ en echt Rotterdam.


Miniworld Rotterdam – Hanzelijn

In de ruimte beneden ziet u de treinen tussen de Hanzesteden (Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle) rijden. Hier is 50 km spoorlijn gebouwd op 50 m² (in schaal van 1:160). Allerlei treinen rijden af en aan tussen de stations van de steden. Markant is de rode spoorbrug (de Hanzeboog) tussen Hattem en Zwolle. U zal even moeten wennen aan het kleine formaat van de auto’s, mensen, bomen, dieren, etc.  Focust u zich daarom op deze kleine wereld, anders mist u een heleboel.

Miniworld Rotterdam - Rotterdam

In de ruimte boven is een enorm infrastructuurnetwerk van rails en wegen opgezet tussen de maquettes die het centrum en de haven van Rotterdam uitbeelden. De stad omvat ruim 200 m² en de haven ruim 100 m². Bijna alles is nagebouwd, zoals:
 • Rotterdam Centraal (station);
 • het Groot Handelsgebouw;
 
 • Ahoy;
 • de Euromast;
 • de Kubuswoningen;
 • de Hef (Koningshavenbrug);
 • de Erasmusbrug - 'De Zwaan' (van 4,5 meter);
 • de ECT zeecontainerterminal ;
 • Hotel New York;
 • het stadhuis;
 • Hofplein;
 • de petrochemische industrie (BP, Odfjell);
 • de EMO-dry bulk terminal;
 • schepen (tot 1,5 meter lang);
 • het RSC (Rail Service Center) rail container terminal;
 • heavy lifting (Mammoet, Biglift):
 • de scheepshal van scheepbouwer IHC Merwede. 

Miniworld - Andere landschappen

Miniworld heeft ook het Nederlands kust- en polderlandschap met stranden, dijken, rivieren, gemalen, molens, etc. en de voorsteden van Rotterdam (gebaseerd op Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan de IJssel, Hoogvliet en Spijkenisse) nagemaakt.

Miniworld - Een dag vol treinen in 24 minuten

Goederentreinen (tot circa 5 meter lang) en passagierstreinen van het heden en verleden inclusief de HSL en RET brengen de miniatuurwereld tot leven. In de haven start natuurlijk ook de Betuwelijn. Vooral de maquettes van de gebouwen in de stad en in het havengebied (gebaseerd op de Botlek Europort en Maasvlakte) met de voortdurend voorbijrazende of sjoekende treinen maken diepe indruk.
Een spectaculaire ervaring hierbij is de wisseling van licht naar donker. Binnen de vierentwintig minuten gaat de ‘zon’ langzaam onder of komt juist langzaam op. De zaal wordt dan niet (alleen) verlicht door de tl-buizen maar door de lampen van de stad, haven en voorsteden.
Alles wordt beheerd vanuit de commandocentrale en in het modelbouwatelier wordt alles gemaakt.

Van Miniworld door de stad Rotterdam

Als u Miniworld verlaat, is het natuurlijk leuk om e.e.a. in werkelijkheid te gaan bekijken. Vooral met het openbaar vervoer krijgt u een goed beeld van de stad. U kunt dan bijvoorbeeld langs het Groot Handelsgebouw naar het stationsplein voor Rotterdam Centraal lopen en daar tram 20 of 25 naar het Wilhelminaplein nemen. U gaat dan via Kruisplein, de Mauritsweg en de Eendrachtsweg naar Vasteland en vervolgens over de Erasmusbrug, die u zojuist bij Miniworld heeft gezien. Voor u ziet u de Kop van Zuid liggen en in de verte de Hef. ‘Kijk, die hebben we ook net gezien.’ 

Naar Kop van Zuid

Vanaf het Wilhelminaplein loopt u naar rechts langs de Koningshaven of de Rijnhaven. Op het uiterste puntje ligt Hotel New York, waarvan het beeld van de maquette u waarschijnlijk nog vers in het geheugen ligt. Het is echt de moeite waard om even naar binnen te gaan en iets te nuttigen, waarna u een watertaxi naar de Leuvehaven kunt nemen. De watertaxi vindt u direct naast Hotel New York.

En weer terug naar Rotterdam CS

In de watertaxi komt de skyline van Rotterdam u in al zijn grootsheid tegemoet. U ziet u o.a. de Euromast, die u net in het klein heeft gezien. 

In de Leuvehaven ligt het Maritiem Museum. Als u de watertaxi uitstapt, loopt u zo het indrukwekkende Maritiem Buitenmuseum in met o.a. kranen, een locomotief en machines. Als u goed kijkt, ziet u tussen de kranen door de stalen kabels (tuien) van de Erasmusbrug. Op het Churchillplein kunt u vervolgens de Metro (1 halte) nemen naar het stadhuis. ‘Ja, die ziet er ook net zo uit als bij Miniworld.’ Om vervolgens over de Coolsingel en Hofplein terug naar Rotterdam Centraal te lopen.

Conclusie Miniworld Rotterdam

Al met al een echte aanrader: Miniworld Rotterdam gecombineerd met Hotel New York en de watertaxi. Een geweldige beleving van ‘mini’ en echt Rotterdam. Gewoon eens doen!

Bronnen
 

  © De Info Deler

  Reageer onderaan de pagina op het artikel 'Beleef en herbeleef Miniworld Rotterdam'

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Statcounter

  Copyright De Info Deler