Voorbereiding rondreis Midden-Europa


Wat komt er allemaal kijken bij een rondreis door Midden-Europa? Een goede voorbereiding is het halve werk. Handige Apps helpen een handje tijdens de reis. Internetverbinding voor onderweg is daarom aan te bevelen. Een checklist op alfabetische volgorde met een aantal basistips ter voorbereiding van een rondreis.

 


 

 

Tips voorbereiding rondreis Midden-Europa - Algemeen

Begin op tijd met de voorbereiding van de rondreis. Bepaal in hoeverre je alles wilt vastleggen qua overnachtingen en verblijf. Of ga je op de bonnefooi, dus op goed geluk?

Tips voorbereiding rondreis Midden-Europa - Overig

Drinkwater

Wil je weten of het water in een land drinkbaar is? Kijk dan op de Water Adviseur App van Vitens. Neem voor de zekerheid een paar flessen water mee.

Eurolanden

Check van te voren of het land tot de Eurolanden behoort of dat je apart geld moet opnemen/meenemen. Kijk bijvoorbeeld even op: Checklist Eurolanden of Eurozone.

Geld

Met bijvoorbeeld de MaterCard Nearby App vind je zo een geldautomaat, wisselgeldkantoor, etc. op locatie.

 

Internet, bellen en sms’en

Check even bij je telefoonmaatschappij of er een leuke vakantiedeal voor internet, bellen en sms’en in het buitenland is. Als je even googlet op je account bij je telefoonaanbieder krijg je vervolgens vaak een aanbieding.

Meenemen voor onderweg

Zet wat van je favoriete muziek op een USB-stick. Hoorspelen zijn ook altijd leuk. Of kijk bijvoorbeeld eens naar de Bibliotheek of LuisterBiep App van De Bibliotheek voor e-books of luisterboeken. Je kan ook overwegen een portable dvd mee te nemen (voor je kind(eren)).

 

Opladers 

Fototoestel, mobiel, navigatiesysteem, alle apparatuur moet opgeladen kunnen worden. Vergeet dus niet de juiste snoeren mee te nemen voor 12V en/of 230V. Een dubbele usb-laadstekker/laadadapater komt zeker van pas. Ga je helemaal voor ‘safe’ gebruik dan een ‘portable power charger’, een draagbare oplader.

 

Route plannen

Op je computer of labtop kan je bijvoorbeeld vooraf met Google Maps de hele route plannen. Een gedetailleerde routebeschrijving, de reisduur en mogelijke tol worden aangegeven. Met de ‘Earth’-functie kan je streetviews en foto’s bekijken. Een andere goede routeplanner is die van Michelin.
Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een navigatie App op je mobiel te gebruiken. Je hebt dan gps nodig en moet je ‘locatie’ aanzetten. Hiervoor kan je de Google Maps App gebruiken of bijvoorbeeld 'Here'. Het gebied of de route moet je downloaden (online), waarna je deze op het gewenste tijdstip kan bekijken of volgen (offline).
Het handigste is toch een gps navigatiesysteem (offline) als TomTom of Mio met voorgeprogrammeerde kaarten.
Koop of leen ook een paar kaarten. Het blijft gewoon prettig om papieren kaarten te bestuderen.

 

Tanken 

Zoek je een tankstation? Gebruik dan bijvoorbeeld de ANWB Onderweg App voor o.a. tanken en parkeren op locatie.

 

Tol

In veel Europese landen moet tol worden betaald: contant, vignet of e-ticket. De ANWB geeft een toloverzicht voor de Europese landen: Tol in buitenland. Je kan sommige vignetten en e-tickets al eerder bestellen.

 

Verblijfplaats

Ga je kamperen? Installeer dan bijvoorbeeld de CampingApp Nederlands. Vergeet dan niet je CCI (Camping Card International), als je die hebt. Verder kan je op internet of je navigatiesysteem zoeken naar hotels en campings op locatie.

 

Vervoer

Ga je per (mini)camper? Instaleer dan vooral de Womo-Stellplatz.eu App en/of de Camperplaats App van Campercontact.

 

Zomercheck auto 

Controleer voor de reis je auto in ieder geval op de volgende punten: bandenspanning,
oliepeil, rem- en koppelingvloeistof, ruitenwisservloeistof, koelwatervloeistof en lichten.
Kijk ook even of er in bepaalde landen nog specifieke eisen zijn t.a.v. veiligheid, etc. Overal gelden andere regels voor verplichte veiligheidsuitrusting, zie bijvoorbeeld bij de ANWB.

 

Zorgverzekering 

Laat je goed informeren over de voorwaarden van je zorgverzekering in het buitenland. Vaak is er een speciale zorgpas voor gebruik in het buitenland (Europa).

Benieuwd naar rondreis Midden-Europa?

Inmiddels is een minicamper gebouwd en is een koepeltent uitgeprobeerd. Waarheen de weg is gegaan? Zie gerelateerde berichten:

@ De Info Deler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler