Slakken uit eigen tuin eten

Bij vochtig of regenachtig weer wordt je tuin binnen de kortste keren bevolkt met slakken. Eén van die slakken is de segrijnslak oftewel de kleine wijngaardslak (escargots petit gris). Deze huisslak is familie van de grote wijngaardslak (escargot). Als consumptieslak is deze slak echter minder bekend, maar kan net als de grotere soort gegeten worden.Wanneer slakken zoeken?

Als het ’s avonds geregend heeft of het is vochtig weer kan je de volgende ochtend in de tuin veel verschillende slakken aantreffen, waaronder de eetbare segrijnslak.
Verzamel er een aantal en stop ze in een afsluitbaar plastic bakje met luchtgaatjes, bijvoorbeeld een druiven- of tomatenbakje. Dit kan echter snel vol worden. Handiger en leuker is om een plastic kweekbak met deksel te gebruiken. Onderin een laagje aarde, iets ter beschutting (bijvoorbeeld een aantal potscherven), een bakje water (bijvoorbeeld in een diepe schelp) en wat groenvoer. Wat kalk in vorm van fijngestampte schelpen of eierschaal moet ook goed zijn.

Hoe slakken verzorgen?

Slakken eten ook voor de mens giftige planten, zoals klimop. Daarom moeten de slakken eerst worden ontgift. Geef ze voor een aantal dagen wat sla, komkommerschijfjes en/of koolbladen. Maar eetbare wilde planten uit de tuin, zoals paardensla, daslook, grote muur of (het favoriete) zevenblad kunnen ook worden gebruikt. Daarna zijn de segrijnslakken voor consumptie geschikt.
Kweekbak met escargots petit gris

Hoe slakken voorbereiden?

Om de slakken op een later tijdstip te bereiden kunnen de levende slakken ingevroren worden. Een andere mogelijkheid is om de slakken eerst even in koelkast te zetten tegen slijmvorming.  Daarna de slakken in koud water leggen (anders worden ze taai), aan de kook brengen en 10 minuten koken met zout. Naspoelen met koud water en vervolgens kunnen de slakken worden ingevroren. De slakken eerst een week laten vasten moet slijmvorming ook tegengaan.

Hoe slakken bereiden?

Een eenvoudige manier ter bereiding van slakken is om de ontdooide slakken goed af te spoelen, 10 minuten te koken in water met zout en kruiden, bijvoorbeeld bieslook, knoflook en wat peper. Daarna weer af te spoelen en de slakken in gesmolten boter met wat zout, peterselie, daslook en knoflook circa 10 minuten al roerend te verhitten. Dit sausje kan eventueel tot slot ook nog worden verdikt met wat maïzena of bindmiddel.
Haal de slakken met bijvoorbeeld een spijker, speld of smalle vork uit hun huis. Het onderste deeltje van de slak eraf halen. Hierin zit het verteerde groenvoer. Kijk dan gelijk even of de ze er goed uitzien.
Gebakken escargots petit gris

Conclusie slakken eten

Eigenlijk lijken de segrijnslakken qua smaak en vorm erg op de alikruik. Ze moeten dus lekker worden gemaakt. Een dipsausje met knoflook en kruiden is onmisbaar.
De vraag blijft natuurlijk: ‘waarom slakken eten?’ Dit kan worden beantwoord met: van de nood een deugd maken anders eten slakken tuin kaal tot aardige vleesvervanger.

Bronnen

Arjan Postma – Buiten, Kijken door de ogen van de boswachter, 2014

Website De Info Deler
Twitter @De_Info_Deler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Statcounter

Copyright De Info Deler